21 oktobra, 2019

Toplotna črpalka in njena moč

Živimo v dobi, v kateri vsi pogledamo na stroške in poskušamo najti rešitve, ki bi nam omogočile ugodno in udobno življenje, pri katerem je toplotna črpalka in ogrevanje na način, ki nam ga nudi, izvrstna izbira za ugodno bivanje. Stanovanjski objekti, ki imajo ureditve ogrevalnih sistemov prilagojene z uporabo centralnih peči na trdo gorivo in olje ter električnih grelcev za segrevanje sanitarne vode, ki za funkcionalno uporabo porabljajo vir električne energije, znamo za te stroške odšteti kar nekaj sredstev.

Glede na to, da so v današnjem svetu gradbeništva, ob gradnjah nizkoenergijskih hiš in drugih stavb, le te primerne za vgradnjo sistemov za ogrevanje, hlajenje in segrevanje sanitarne vode, zato je toplotna črpalka odlična izbira, kako znižati stroške na letni ravni, obenem pa bivati v ugodnem okolju. Naprava, kot je toplotna črpalka je tehnološko dovršena v smislu oddajanja toplote, za katero črpa naravne vire, ki so v našem okolju. 

Res je da je danes na trgu ogromno ponudnikov in podjetij, ki se ukvarjajo s prodajo in montažo toplotnih črpalk, zato si moremo zagotoviti takšnega ponudnika, ki jamči za svoje delo z dolgoletno garancijo in obenem vzdrževanjem. Naprava, kot je toplotna črpalka ni samo ena, konceptualno so vse enake, njihovo delovanje pa je odvisno od zmogljivosti in moči, moči pretvorbe vira, ki ga uporablja za proizvajanje toplote. Je pa v odvisnosti od zmogljivosti, ki jo proizvede toplotna črpalka, potreben natančen preračun vseh parametrov, ki vplivajo na končni rezultat, to je prijetna toplota bivalnih prostorov tudi v najhladnejših zimskih dneh in obenem zagotavlja toplo sanitarno vodo skozi ves dan. 

V kolikor toplotna črpalka nima dovolj izhodne moči, se kaj hitro lahko zgodi, da  stanovanja ne bodo dovolj topla, tople sanitarne vode, pa bi zmanjkovalo prehitro, zato je še kako pomembno, da se glede na kvadraturo ogrevalnih površin in kapaciteto grelnika sanitarne vode, dobro preuči, kakšna izhodna delovna moč toplotne črpalke je potrebna za naše vsakodnevne potrebe.

15 maja, 2019

Superge sem naročila preko spletne trgovine

Prišla sem v leta, ko so mi poceni in nekvalitetni čevlji postali odveč in zaželela sem si superge, ki bi bile narejene iz kvalitetnega materiala. En dan sem se odločila in preverila, katere trgovine z čevlji ponujajo kvalitetne materiale. Moram reči, da sem se kar borila sama z seboj, ker so bile določene superge popularne, te pa niso bile takšne kvalitete, kot sem si sama želela. Tako sem morala prav paziti, da me ne potegne trenutni trend.

Našla sem trgovino, kjer obutev delajo pri nas in so superge narejene iz kvalitetnih materialov, seveda so temu primerne tudi cene. Sem bila kar malo šokirana, kako dragi so ti čevlji, vendar saj vsi vemo, da poceni čevelj ne more biti kvaliteten, če pa je čevelj narejen kvalitetno, pa je v njemu tudi strošek in cena je temu primerna. Tako sem si pogledala njihovo spletno stran in na njen našla superge in še druge čevlje z popusti, kako sem bila srečna, vse sem natančno pregledala in že sem imela v košarici štiri pare čevljev. 

Predenj pa sem jih naročila, sem se ustrašila njihovih modelov in prave številke. Tako sem se odločila, da košarico spraznim in se naslednji dan oglasim v eno izmed njihovih trgovin. V trgovini sem tako probala superge po redni ceni, da sem ugotovila številko in potem sem probala še z istim namenom druge modele. Tako sem ugotovila katero številko moram izbirati pri njih in občutek kako udobni čevlji so to. Tako sem se odločila, da od sedaj naprej čevlje kupujem samo pri njih. 

Ko sem prišla domov, sem takoj šla preko spletne trgovine naročit štiri pare čevljev, superge, poletne čevlje, balerinke in natikače. Komaj sem čakala, da jih dobim in da jih probam, vse sem dobila na minus 50 %, tako da sem bila presrečna in vsi pari čevljev so mi bili prav. Moja stopala sedaj vedo, kaj je dobra in kvalitetna obutev in lahko samo rečem, da so superge bile tiste, ki so mi prinesle polno nove obutve. 

18 januarja, 2019

Kakšna senčila za okna naj izberem?

Ko sem morala izbrati senčila za okna sem bila v veliki dilemi. Sedaj so še kako popularne zunanje žaluzije, meni pa sploh niso všeč, ker sem bolj starinski tip človeka in prisegam bolj na rolete ali polkna. Ko smo pri hiši že vse dokončali in so bile na vrsti še samo senčila in ker je moj mož pravi mojster in dela tudi v gradbeništvu je želel seveda zunanje žaluzije, ker jih sedaj vsepovsod montirajo.

Jaz pa nisem bila za te zunanje žaluzije, ker mi delujejo tako hladno in naredijo hišo tako monotono, želela sem polkna. Mojega moža je skoraj kap, ko sem to predlagala, seveda mi je rekel v katerem času živim in da to pa že ne bomo imeli. 

Naša hiša je pritlična in resnično bi ji pasalo, da bi bila senčila v obliki rolet, ker bi tako polepšalo celotno hišo. Seveda se nisva mogla dogovoriti in veste kaj se je zgodilo, montirali smo tako okrasna polkna in praktične žaluzije.

Da vam po resnici povem, mi že takrat, ko so žaluzije bile montirane niso bile všeč in tudi danes mi niso. Jaz jih ne uporabljam in tako dam vedeti možu, da bi lahko imeli samo polkna, vendar on se ne da. Včasih prav zanalašč zapre žaluzije, samo zato, da jih uporablja, vendar jaz jih vedno dvignem, ko gre stran.

Ne boste verjeli, ampak pri nas so senčila povzročila marsikateri špitir in verjamem, da to ni bil zadnji. Saj vem, če bi jaz popustila, bi bilo vse ok, ampak zakaj bi, če pa mi nekaj ni všeč, ne bom se pustila kar tako, on pa naj ima svoje prepričanje, da so senčila v obliki žaluzij najboljša. Jaz pa jih po pravici povedano komaj gledam, ker mi pogršajo hišo in uživam ob pogledu na polkna, na žaluzije pa skušam pozabiti. 

9 januarja, 2019

Kaj je za mene osebnostna rast

Besedi osebnostna rast v meni prebudi občutek, da se človek dobro počuti v svoji koži in da ne živi življenje drugih. Sama sem žal osebnostno rast doživela bolj pozno, a sem jo in takrat sem to tudi čutila. 

Vedno sem veljala za lepo, nasmejano, vljudno, uslužno, ponižno punco, ki je dobra po srcu in ne bi nikoli nobenega užalila. Ja, ljudje ob meni so se počutili fenomenalno, kako pa sem se resnično počutila jaz?

Sem bila srečna?

Sem bila sproščena?

Sem bila zadovoljna z svojim življenjem?

Ko sem se to začela spraševati po določenih neprijetnih izkušnjah, sem ugotovila, da pa je moja osebnostna rast šele na začetku in da se je z tem dnem prebudila, prav čutila sem to v sebi in takrat je moj obraz dobil nov pogled. Lahko rečem, da nikoli nisem premišljevala preveč o sebi, vedno sem druge postavljala pred seboj in nikoli nisem znala prej poskrbeti zase, zato je moja osebnostna rast prišla pozno, vendar sem hvaležna, da je prišla in da sem to spoznala, pa čeprav tako pozno. 

Takrat, ko sem to začutila, da moram pogledati nase, sem se šele začela spreminjati jaz in moja osebnostna rast, šele po nekaj prebranih knjigah in določenih izkušnjah je moj obraz postal drugačen do drugih. Nekateri ljudje so me spraševali, če sem v redu, misili so, da se z menoj nekaj dogaja, ker sem bila drugačna za njih, sama pa sem bila presrečna v sebi in znala sem se poslušati, nasmejala sem se takrat, kot sem se jaz želela in ne čisto vsem ljudem, nisem več živela da ustrežem vsem in to je bil za nekatere šok. Jaz in moja osebnostna rast pa je bila na višku in počutila sem se fenomenalno. 

Priznam pa, da je osebnostna rast vplivala name in prav čutila sem spremembo in vedela o čem govorijo ljudje in kaj jih moti. Motilo jih je tisto, kar je bilo zame najlepše moja osebnostna rast je bila čista, lepa, poštena samozavestna ženska. 

20 oktobra, 2018

Liposukcija pri mladih letih

Vsi vemo, kaj liposukcija je in kaj nam lahko naredi. Jaz sem prepričanja, da če vaše telo potrebuje liposukcijo si privoščite pri strokovnjaku in preverite, da je res dober. Nisem pa zato, da bi se tega postopka posluževali premladi.

Liposukcija je poseg, kjer vam odstranijo trdovratno maščobo iz telesa. Vendar ne udajte se takoj, kajti liposukcija ni prva rešitev za vaše prekomerne kilograme. Prvo naj vam bo jasno, da ste si te trdovratne maščobe naredili sami, ker verjetno niste skrbeli za svoje telo niti fizično niti z zdravo prehrano. Sedaj pa ko vidite rezultat po nekaj letih, pa vas srbi in tako je v vaših mislih že liposukcija, kar pa je zelo narobe.

Prvo je pomembno, da se vi sami vprašate, kaj bo liposukcija naredila pri vas, ali je vredno, da greste pod nož, potem pa nadaljujete naprej svoj nezdravi življenjski stil. Seveda to ne bo šlo. 

Morate se odločiti, da predenj je na vrsti liposukcija vi poskrbite za svoje telo v tej meri, koliko ste zmožni. Če bi bila jaz zdravnik in bi k meni prišel mlad človek, ki je samo debel in ni nič bolan, liposukcija sploh ne bi bila rešitev. Poslala bi ga domov, mu povedala da mora shujšati toliko in toliko kg in se potem spet vidiva, da vidiva kje pa so tiste trdovratne maščobe vseeno ostale. Ne pa, da je danes liposukcija kar dostopna vsakemu, ki ima 5 min časa in denar. Kaj bo naredila liposukcija človeku, ki ne misli zamenjati svoj ne zdrav življenjski slog z zdravim življenjskim slogom, popolnoma nič. Po določenem času, ko bi bila opravljena liposukcija se bo maščoba spet nabrala. Zato pa je pomembno, da to tudi zdravniki jasno povedo, prvo se pravi v red in potem se vidimo. Brez lepih besed in ovinkarjenja, najslabše pa, da je liposukcija pri tem človeku narejena in ne naredi popolnoma nič za svoje telo.

2 avgusta, 2018

Vedno pozabim na tonik za čiščenje obraza

Moja koža na obrazu je lepa. Vsako jutro in zvečer si kožo lepo očistim in namažem z kremo. Zjutraj ji namenim vlažilno kremo, zvečer pa hranljivo. Je pa problem, da včasih ne uporabljam tonik za čiščenje obraza. Nekako mi ga zmanjka, ali pa si na hitro umijem obraz že pod tušem. Že velikokrat sem si obljubila, da nanj ne bom pozabila, vendar mi to še vedno uspe. Moj tonik za čiščenje obraza je v kopalnici kar dolgo časa, saj ga ne uporabljam vedno. 

No, ker sem imela vedno slabo vest, ko nisem uporabljala tonika za čiščenje obraza vsak dan, sem se enkrat vprašala: »Ali je res tako narobe, če ga ne uporabljam vsak dan?«

Namreč, ko grem k kozmetičarki, je zadovoljna z mojo kožo in pravi, da za svoja leta imam prav lepo kožo. Potem mi to da vedet, da delam prav in da ni tako narobe, da tonik za čiščenje obraza ni na dnevnem ritualu. No ko ji to povem, ona reče, da bi tonik vseeno mogla uporabljati.

Zdaj sem se odločila, da se glede tega ne bom obremenjevala, saj je moja koža moj dokaz in zakaj bi to spreminjala, če so rezultati dobri. Moja koža je lepa, napeta in sijoča, brez mazoljev.

Od danes naprej nimam slabe vesti, glede tonika za čiščenje obraza. Vedno je v kopalnici in ko ga uporabim, ga z veseljem, ni pa na listi vsako dnevne uporabe. Kaj šele vsako jutro in zvečer. Jaz ga ne potrebujem. Ko pa bo moja koža kazala znake, da je nekaj narobe, se ji bom posvetila in ugotovila kaj moram spremeniti. No, ko pa je moj make up intenzivnejši, pa moram priznati, da brez tonika za čiščenje obraza ne gre. Takrat pa ga nujno potrebujem, saj moja koža potrebuje konkretno čiščenje.

Ali ga uporabljate ali ne, je pa vaša odločitev.

23 julija, 2018

Dolce gusto pri moji mami

Vam je znan topel občutek, da greste na kavo k svoji mami. Jaz sem to oboževala, tako lepo je bilo pri njej, vedno me je postregla in mi skuhala kavo. Sama sem ji kupila aparat Dolce gusto in tako sva vedno, ko sem prišla k njej imele obred kave. Poklepetale sva o tem, kako so otroci, kako se ona počuti, kako gre meni v službi, nikoli nama ni zmanjkalo besed, Dolce gusto kava pa nama je dala tisto nekaj več, spomine, ki ne zbledijo nikoli.

Vsaka je pila svojo kavo in danes je žal ni več, ampak Dolce gusto aparat je pri meni. Nisem mogla, da bi ga dala stran, toliko spominov me veže nanj in še danes ko si skuham kavo Dolce gusto imam občutek, da sedi zraven mene, da klepetava, se bodriva in mi daje moč, da grem skozi življenje. Lahko bi rekla, da je to zame žalosten trenutek a hkrati se počutim doma, doma ob moji mami, ki me je vedno znala poslušati in me bodrila. 

Ne moreš verjeti, kako so lahko živi spomini in kakor da bi se bala, če Dolce gusto ne bo več ob meni, da bom izgubila še to malo nit, ki je bila med mano in mamo. Moram priznati, da je aparat Dolce gusto najbolj varovana in dragocena stvar v naši hiši in to vsi vedo. Ne vem kaj bo, ko bo Dolce gusto nehal delati. Vem pa že sedaj, da ga bom popravljala dokler se bo dalo in ko moj Dolce gusto ne bo več delal, bo še vedno na polici v kuhinji, saj je to spomin na mojo predrago mamo. Ko si skuham kavo Dolce gusto me pogreje od zunaj in noter, daje mi občutek topline, ki ga ne želim izgubiti, če zamenjam Dolce gusto za drugi kavni aparat, bom ta občutek izgubila, to pa nočem.

11 julija, 2018

Optimizacija spletnih strani je tudi delo priprave spletne strani

Velikokrat se zgodi, da pri pripravi vaše spletne strani pozabite na najpomembnejši del urejanja spletne strani in to je optimizacija spletnih strani. Toda kaj je optimizacija spletnih strani in kako se lahko zaščitimo pri naročanju spletnih strani ter preverimo, da je naša spletna stran pravilno optimizirana.

Torej, veliko podjetij se odloči za spremembo izgleda spletnih strani, zato se odloči in najame posameznika ali podjetje, ki poskrbi za samo delo spreminjanja spletne strani. Toda pri samem delu urejanja in programiranja, se veliko časa posveti določanju izgleda same spletne strani, manj časa pa se posveti sami pripravi besedila in elementov, ki spadajo v kategorijo optimizacije spletnih strani.

Torej kaj je pomembno, ko želimo, da je vaša optimizacija spletnih strani optimalna? Elementov na sami spletni strani je seveda več. Toda osnovni element, ki ga potrebujete, ko govorimo o kvalitetni optimizaciji spletnih strani so seveda besedila. Besedila, ki opisujejo vašo dejavnost, besedila, ki opisujejo vaše storitve in vaše artikle. Besedila na vaši strani niso samo element spletne strani, ki tam mora biti in kjer velja pravilo manj je več. Besedila na spletni strani iskalnikom narekujejo in sporočajo, kaj spletna stran predstavlja.

Toda optimizacija spletnih strani se ne gradi samo na kvalitetnem besedilu. Optimizacija spletnih strani se dejansko izvaja pod površjem same spletne strani. V kodi spletne strani se namreč nahajajo elementi, ki se imenujejo title, meta description in meta tags. To so osnovni elementi, kjer iskalnik dobesedno prekopira namen vaše spletne strani. In kako bi moral biti urejeni ti trije elementi? Predstavljajmo si, da prodajate Bio zelenjavo. Če prodajate Bio zelenjavo potem je prav ta besedna fraza vaš title. Vaš meta description bi lahko bil »Če potrebujete ugodno bio zelenjavo, potem je naša bio zelenjava prava zelenjava za vas.« In seveda na koncu ko moramo določiti še vaše ključne besede, potem so le te lahko določene kot »bio zelenjava, ugodna bio zelenjava, zelenjava« Seveda vam predlagam, da preverite, če je vaša optimizacija spletnih strani pripravljena pravilno.

18 junija, 2018

Vnetje mehurja se mi neprestano ponavlja

Moje zdravje je solidno, če izključim vnetje mehurja, ki je pri meni postalo že kronično. Ta težava me spremlja že kar nekaj časa, je pa res, da kot mlada in samska nisem nikoli imela težav. Od kar pa imam partnerja pa je ta težava stalna. Ni mi bilo lahko, a sem vseeno za vnetje mehurja povedala partnerju, da se mi zdi čudno, da se pojavlja prav v tem življenjskem obdobju. Seveda sem bila deležna le kritike in se prenehala pogovarjati o tem. Žal tega moj partner ni želel slišati, da sem pač za vnetje mehurja kriva sama.

Ko sem začela malo raziskovati ta svoj problem, sem naletela na zanimiv stavek, kateri je bil napisan, da je dobro po spolnem odnosu iti lulat, kajti tako splaknemo bakterije, ki smo jih z spolnimi odnosi dobili. No sem si rekla, pa le nisem tako neumna. Ker seveda to mojega partnerja ni zanimalo, sem se odločila, da za stvari poskrbim drugače. Ko sva imela spolni odnos, sem kasneje šla lulat, njega pa sem prosila če lahko uporablja kondom. Sprva me je čudno gledal, ampak sem vztrajala z lažjo, da je tako rekel ginekolog, to pa je pomagalo. In moram reči, da sem se tako sama pozdravila. Od takrat ne poznam več, kaj pomeni vnetje mehurja in sem presrečna. Je pa še ena stvar, z tem partnerjem sem šla narazen in spoznala drugega, ker sva si želela otroka, sva seveda imela spolne odnose brez kondoma. Ne boste verjeli, kako sem se bala, da se bo sedaj vnetje mehurja povrnilo in moram vam priznati, da se ni. Lahko imam spolne odnose brez kondoma in vnetje mehurja se ne ponavlja. 

Tako sem še danes prepričana, da je za moje vnetje mehurja bil kriv prejšnji  partner, zakaj je to mogoče ne vem in me niti ne zanima, ker je to zgodovina in sem pustila za sabo.

14 junija, 2018

Vozniški izpit sem opravljala kar nekajkrat

Ker nisem ravno spretna voznica in me je ceste kar precej strah, sem vedela, da, ko bom opravljala vozniški izpit, ne bo lahko. Že prva ura vožnje je zame predstavljala velik izziv, ravno zaradi straha. Ker je moj inštruktor vožnje bil res pozoren, potrpežljiv, saj je videl, da sem prestrašena, mi je velikokrat poudarjal, da bom tudi jaz zmogla narediti vozniški izpit in da vidi, da sem sposobna, le tako močno strah me je.

Seveda vozniški izpit ne moreš dobiti v roke, če nisi resnično pripravljen in sposoben voznik in tako je tudi prav. Sama pa nisem vedela, kako le se bom znebila tega straha, le v mislih sem imela, da jaz to zmorem in vozniški izpit bom enkrat imela.

Tako sem začela voziti avto zelo počasi in tam kjer ni bilo drugih avtov. Saj je tako precenil moj inštruktor, saj je videl, da se bojim bližine drugih avtov. Ko sem spoznala, da sploh nisem slaba voznica, ampak se le moram navaditi drugih avtov, sem začutila, da bom vozniški izpit le enkrat dobila, le straha se moram znebiti. Tako sem imela idealnega inštruktorja, ki me je počasi in nevede popeljal na cesto in ni minilo veliko časa, ko je moj strah odšel.

Začela sem uživati v vožnji in moj vozniški izpit je bil vedno bližje. Kajti brez straha sem postala dobra voznica. Ko sem naredila dovolj ur in je inštruktor videl, da sem pripravljena, sem tudi vozniški izpit naredila. Bila sem najsrečnejša oseba, kajti premagala sem strah, za katerega si nisem nikoli mislila, da ga bom lahko. Zahvala za vozniški izpit pa gre mojemu sposobnemu in potrpežljivemu inštruktorju vožnje in želela sem povedati, da je še kako pomembno kakšnega inštruktorja vožnje dobite, saj vas on popelje, da boste v roki držali svoj vozniški izpit in je marsikaj odvisno od njega. Imeti dobrega inštruktorja vožnje je bistvenega pomena pri opravljanju vozniškega izpita.