14 januarja, 2022

Za omega 3 je značilno, da ne vsebujejo težkih kovin ter drugih vrst strupov

Za omega 3 je v prvi vrsti značilno, da skrbijo za strukturo naših celic v telesu. To so esencialne maščobne kisline, ki jih naše telo samo ne zmore proizvesti, zato jih vanj vnašamo s primerno prehrano. Ne vsebujejo težkih kovin, prav tako tudi ne drugih vrst strupov. Nujne so tudi tedaj, kadar je govora o lepi ter napeti koži. Vsekakor pa so za naše telo pomembne tudi omega 6 maščobne kisline. Teh pa navadno zaužijemo dovolj ter nam jih posledično ni treba posebej dodajati.

Znano je, da večina sodobne zahodne prehrane vsebuje bistveno preveč omega 6 ter omega 9 maščobnih kislin. Te pa seveda v presežkih precej neugodno vplivajo na omega 3 oziroma naš organizem. Posledično je še toliko bolj nujno, da uživamo živila, ki so bogata z omega 3 ali prehranske dodatek omega 3. Jaz jih kupujem v spletni trgovini Biostile.

Sami lahko hitro preverimo, ali nam primanjkuje omega 3 maščobnih kislin

Verjetno prav vsi dobro vestem kaj so maščobe in da so tudi te nujno potrebne v naši prehrani. In četudi si morda želimo shujšati, maščobe kljub temu nujno potrebujemo uživati. Zelo pogosto pa nam jih primanjkuje, sploh tistih, ki so za naše zdravje zelo pomembne. To pa so seveda omega 3 maščobne kisline.

Dejstvo je, da naše telo omega 3 maščobnih kislin ne zmore samo proizvajati. Posledično jih moramo v telo vnašati sami. Polni omega 3 maščob so na primer morski sadeži, tuna, losos, vendar samo v primeru, če so ribe divje in prostoživeče in seveda ne gojene ter hranjene z umetno hrano. Po drugi strani pa je tudi morska hrana vse bolj polna z živim srebrom ter drugimi težkimi kovinami.

Nekateri strokovnjaki ravno zaradi omenjenega uživanje morske hrane zaradi potreb po omega 3 ne priporočajo. Bolje se je posluževati rastlinskih virov omega 3, kot so na primer laneno olje, konopljino olje, chia semena ter orehi.

23 decembra, 2021

Vitamin C je eden od najmočnejših antioksidantov

Na kaj pomislite, ko omenimo na primer pomaranče, limone in druge citruse? Slej ko prej tudi na vitamin C. Mislite, da ga zaužijete zadosti. Najverjetneje da, saj dnevni potrebi najpogosteje zadostimo prav vsi. Če pojeste le nekaj jagod ali pa nekaj kosov na primer kuhane cvetače, ste s tem namreč že zadostili potrebam.

Sicer pa je vitamin C neredko označen tudi kot eden od najmočnejših antioksidantov. Ravno zato je še toliko bolj nepogrešljiv v obrambi naših celic pred prostimi radikali. Slednji dnevno nastajajo kot stranski produkti prenove hranilnih snovi v energijo. Ko je takšnih radikalov v našem telesu preveč, se lahko kaj hitro pospeši tudi proces staranja, prav tako to pripomore k nastanku vrste obolenj.

C vitamin ima tudi protivirusni učinek

Poleg tega, da vitamin C velja za odličen oziroma izjemno močan antioksidant, pa so dokazali tudi njegovo protivirusno delovanje oziroma učinek. Izboljšuje namreč odpornost na infekcije. Že z dnevnim uživanjem za kar tretjino zmanjšamo možnost pojava simptomov prehlada ali pa ta ni tako zelo izrazit.

Protivirusni učinek pa se še bolj povečuje, če dnevni odmerek povečujemo. Seveda vitamin C še zdaleč ni učinkovit le pri virusih prehlada, temveč je prav tako odlična pomoč oziroma podpora pri pojavu herpes virusa.

Pomemben je tudi za rast in obnovo tkiv

Vloge, ki jih ima torej vitamin C v našem telesu, so številne. Med drugim uspešno skrbi tudi za rast in obnovo tkiv. Sodeluje namreč pri tvorbi kolagena, ki je izjemno pomemben protein za tvorbo kože, ligamentov, vezivnega tkiva, vezi ter krvnih žil. Ravno iz tega razloga je nepogrešljiv tudi za učinkovito krepitev srca in ožilja.

Prav tako je nujen za dovolj uspešno celjenje ran, za obnovo ali vzdrževanje zdravega hrustanca, zob ter kosti. Ne nazadnje je vitamin C zagotovo potreben še za sintezo hormonov, nevrotransmiterjev ter tudi drugih pomembnejših snovi za nemoten metabolizem.

14 decembra, 2021

Včasih ni nič nevarno, če zavohate smrad iz odtoka

Pri nas se je odtok v kuhinji zamašil in tako smo morali poklicati strokovnjaka za odtoke, da nam pogleda, kaj se dogaja. Seveda me je bilo strah, da se cevi ne bo dalo odmašiti in sem se bala, da bo potrebno bolj grdo delo. Čudno mi je bilo, da smrad iz odtoka ni bil prisoten, ker sem sklepala, da če je zamašen odtok, da slej ko prej začne smrdeti. 

Potem pa mi je bilo bolj jasno, ko je prišel gospod in začel čiščenje odtoka, ko je rekel, da je končno zavohal smrad iz odtoka in da to pomeni, da je cev odprl. Sama sem bila presenečena, da se je tako izrazil, kajti sklepala sem, da zamašen odtok smrdi. Potem pa mi je lepo razložil, da je zavohal smrad iz odtoka, ki prihaja iz čistilne, tako ve, da je cev prazna. 

Kako je prišlo do zamašitve, ne vem, opozoril pa me je na čistilne kocke za pomivalni stroj. Tako mi je predlagal, naj uporabljam gel, ker se tako v odtokih ne nabere bel prašek, ki kasneje maši cevi. Takoj drugi dan sem šla po gel in nisem več kupovala kock. 

Najbolj zanimivo je bilo to, da sem tudi sama drugo jutro vohala smrad iz odtoka in takoj vedela, da je odtok čist in se nisem prav nič ustrašila, ker mi je tako lepo razložil. 

Ja, lahko bi rekli, da če zavohate smrad iz odtoka, to ne pomeni vedno, da je nekaj narobe, je pa res, da je treba vse skupaj preveriti, ker je vseeno lahko prišlo do umazanih cevi in jih je potrebno očistiti. Kupite kis za vlaganje in tako boste skrbeli za čiste odtoke in smrad iz odtoka bo pozabljen. 

Enkrat na mesec poskrbite za čiste odtoke in smrad iz odtoka bo pozabljen. Sama sem sedaj skrbna in imam kis za vlaganje vedno doma. Sedaj so cevi vedno čiste in smrad iz odtoka je vohati le redko. 

5 decembra, 2021

Gradbeni oder na kozah se uporablja za delo na manjših višinah

Gradbeni odri se delijo na kar nekaj vrst. Med seboj se razlikujejo tudi po tem, za kakšno delo na višini so namenjeni. Za gradbeni oder na kozah je na primer značilno, da se uporablja za delo na manjših višinah. Postavljen je torej na gradbene koze, ki so nastavljive višine – vse do 2 metra.

Na gradbene koze je položen delovni pod, ki mora biti vsaj 80 centimetrov širok. Dovoljen razmik med kozami pa je 2 metra. Leseni delovni podi namreč ne prenesejo večjih upogibov. Slednji lahko nastanejo zaradi lastne teže in koristne obtežbe – teža materiala in delavcev.

Za postavljanje gradbenega odra na koze dokumentacija ni potrebna

Za gradbeni oder na koze je značilno, da za njegovo postavljanje ni potrebna prav nobena posebna dokumentacija. Vsekakor pa so obvezna navodila ter podatki o omejitvi. Varnostna ograja zanj ni potrebna. Pred uporabo pa mora biti gradbeni oder obvezno temeljito pregledan.

Delovnih odrov na kozah ni dovoljeno postavljati enega na enega. Prav tako tudi ne na delovne pode drugih gradbenih odrov.

Leseni gradbeni odri so dovoljeni za izvajanje lažjih del na višini do 10 metrov

Poznan je tudi lesen gradbeni oder, ki pa se praviloma sme uporabljati za izvajanje lažjih del, ki potekajo na višini največ do 10 metrov, seveda merjeno od tal. Premer okroglega droga iz lesa na tanjšem delu pa ne sme biti manjši od 8 centimetrov.

Vzdolžne grene na gradbenem odru iz lesa morajo biti obvezno podložene vodoravno, in sicer ob drogovih in nanje biti dobro pritrjene. Prečni nosilci za lesen gradbeni oder pa morajo biti položeni na vzdolžne nosilce v povsem enakih razdaljah.

Cevni gradbeni odri iz železnih cevi

Cevni gradbeni oder je še ena vrsta odra za delo na višini. Ta je sestavljen iz železnih cevi, spojk in plohov. Širina delovnega poda mora biti v tem primeru najmanj 60 centimetrov.

4 decembra, 2021

Kako zdrava je aronija in nasad doma

Če obožujete jagodičevje in če imate doma možnost, da ga posadite, potem je tudi aronija tista, ki jo lahko posadite. Zakaj ravno aronija?

Moramo se zavedati, da aronija vsebuje ogromno zdravilnih in hranljivih snovi, ki krepijo naše zdravje in naš imunski sistem. Če želite izboljšati svoj imunski sistem, potem naj bo aronija na vaši mizi vsak dan. Lahko v obliki soka, marmelade, ali pa si enostavno naredite šejk. 

Kaj vsebuje aronija:

 • Ima največjo ORAC vrednost,
 • Železo, kalcij, baker, jod,
 • Bor, mangan, kalij,
 • Vitamin A, C, B, E,
 • Zelo redek vitamin P.

Kako pogosto lahko uživamo aronijo, je pogosto vprašanje tistih, ki si jo kupijo. Lahko vam enostavno povem, da se lahko aronija uživa vsak dan, če pa pogledamo bolj natančno pa je priporočljiv dnevni vnos 1670 enot. 

Pri čem vse pa nam aronija pomaga:

 • Za slabokrvnost,
 • Sladkornim bolnikom,
 • Proti visokemu holesterolu,
 • Visok krvni tlak, ker ga skuša uravnati.

Vse to je aronija in še več. Tako, da če imate možnost, jo vključite v vašo prehrano. Če si zjutraj pripravljate šejk, je najbolj enostavno, da vanj dodate malo aronije. Ne bo vam žal, ker ima preveč dobrih lastnosti, da vam bo krepila imunski sistem.

Sama sem leto prej kupovala aronija, ko pa sem dobila od gospoda ponudbo domače sadike, sem se odločila, da bo tudi pri meni doma rasla domača aronija in tako zasadila 3 sadike, ki so več kot dovolj za domačo rabo. Tako sedaj ne kupujem več aronije, ker jo imamo doma. Konec avgusta se aronija obarva črno in takrat jo lahko poberemo. Za enkrat iz nje ne delamo prav nič, ampak jo enostavno damo v skrinjo in jo dajemo v šejk. Bi se pa prav rada naučila delati sok, kajti aronija je res zdrava in sok bi tako lahko vsak dan pili tudi moji otroci. 

2 decembra, 2021

Prenova hiše, novi strešniki in pomladitev cele hiše

Sveže postavljeni strešniki so našo hišo popolnoma preobrazili. Z novo fasado in novimi okni naša hiša niti najmanj ni videti štirideset let stara. Temno sivi strešniki, bela fasada, temno siva okna in žaluzije ter temno siva vrata so res naredila pravo preobrazbo, ki je še boljša, kakor je bila pričakovana.

Vrt smo že lansko leto prenovili in imamo pravi zen kotiček. Veliko zelenja, položena trava in minimalistična vrtna garnitura in vse je pripravljeno na pravo uživanje življenja doma. Tisti obrabljeni rdeči strešniki res niso bili več za nikamor, tako, da je nova streha resnično naredila naš novi dom čisto drugačna, kakršen je bil. Skoraj tako je videti vse skupaj kakor, pa da bi postavili čisto novo hišo. Nisem si mislila, da nam bo to uspelo glede na to, koliko prenove je potrebovala naša hiša, ampak se je vse res izplačalo.

Sicer je vse skupaj še zelo daleč od tega, da bi bilo zaključeno. Kljub temu da so streho pokrili strešniki in se je s tem zaključila zunanja prenova. Sedaj moramo prodati še večino pohištva, da bomo lahko kupili novo. Ampak to se bo delalo sprosti. Čaka nas tudi obnova parketa in beljenje sten. Dela je res še zelo veliko in vem, da bo še dolgo trajalo, preden bo zaključeno. Se pa vseeno veselim že sedaj, ker že prav vidim, kako lepo bo vse, ko bo zaključeno. V kasnejši fazi bomo seveda napeljali tudi sončno elektrarno. Sedaj ko so na strehi novi strešniki, je končno pripravljeno tudi za to.

Dobro ograje okoli hiše ne bomo menjali, ampak samo prebarvali, da bo sveža. Bila je namreč na novo postavljena pred le nekaj leti. Nobenemu se namreč več ni dalo ukvarjati z živo mejo. Ta lesena ograja pa res ne zahteva veliko dela. Moramo le poskrbeti, da bo enake barve kakor strešniki, da bo lepo povezano med seboj.

1 decembra, 2021

Vaša strešna kritina je lahko tudi okolju prijazna

Danes imamo na voljo številne vrste strešnih kritin. Ene so betonske, druge jeklene, opečnate in še bi lahko naštevali. Katera strešna kritina je prava za vas pa je odvisno od:

 • Naklona strehe
 • Izgleda objekta
 • Razpoložljivega denarja

Idealna strešna kritina mora biti tudi vzdržljiva in odporna na močan veter, točo in zmrzal, saj mora vašo hišo in posledično vas ščititi. Nekaterim je pomemeben samo izgled in na ostale dejavnike niti ne pomislijo, zato je takim potrebno svetovati. V našo trgovino pridejo tako tisti, ki točno vedo katera strešna kritina je primerna za njih, kot tisti, ki se jim niti ne sanja.

Take stranke najprej vprašamo kakšen je objekt in jih prosimo, naj nam pokažejo kakšno fotografijo ali celo načrt hiše. Potem jih vprašamo kje se objekt nahaja in šele na koncu njihove estetske želje. Na podlagi dobljenih informacij lahko skupaj najdemo katera strešna kritina bi bila najbolj primerna. 

Ko smo pred dobrimi desetimi leti odprli trgovino ni bilo toliko različnih vrst kritin na voljo in strankam nismo mogli ponuditi tako širokega izbora kot ga lahko danes. Dandanes je strešna kritina poleg svoje funkcionalnosti velik del estetike, saj zaključi lepo zaključi objekt.

Vedno več proizvajalcev pri izdelovanju upošteva tudi okolje in dela na tem, da je strešna kritina okolju prijazna. To pomeni, da se lahko reciklira oziroma, da je narejena iz naravnih materialov. Stranke so tudi vedno bolj okoljsko osveščene, zato večkrat vprašajo po recikliranih strešnih kritinah.

V naši ponudbi imamo zelo širok izbor tako strešnih kritin kot odvodnih sistemov, zato stranke večkrat izberejo nas, saj na enem mestu dobijo vse kar potrebujejo. To nam daje veliko prednost pred konkurenco in nas loči od ostalih. Zavedati se moramo, da je strešna kritina pomemben del objekta in zahteva premišljeno izbiro. Z veseljem svetujemo našim strankam in jim pri izbiri pomagamo.

26 novembra, 2021

Kurkuma naj bo vedno pri vaši roki

Nekaterih začimb se ne rabi zgolj samo za to, da z njimi naredite okusnejšo hrano, temveč da jih koristno uporabimo tudi za kaj drugega. Ob tem nam na misel pride kar nekaj začimb. Ena med njimi je tudi kurkuma, ki jo ima večina med nas na kuhinjski polici. Znana je po svojem posebnem barvnem odtenku, zato se je ne da zgrešiti. V prvi vrsti jo seveda uporabljamo pri začinjanju najrazličnejših jedi. Ne nazadnje jo lahko nekaj vsujemo tudi v juho, tik preden jo postrežemo na mizi.

A kurkuma še zdaleč ni uporabna samo za začinjanje oziroma za izboljševanje okusa hrane. Številni med vami veste, da jo lahko uživate tudi tedaj, kadar je na vidiku kakšno vnetje. Če zjutraj čajno žličko kurkume vmešate v mlačno vodo ter popijete, je to lahko odlično zdravilo proti vnetju.

Kombinacija kurkume z ingverjem

Nekateri pa veste, da je kurkuma še toliko bolj učinkovita, če jo mešate z ingverjem. Tudi to začimbo se vedno splača imeti pri roki. Skupaj ju lahko umešate ne samo v tekočine, temveč tudi v gostejše oblike hrane. Odlično se kurkuma in ingver na primer obneseta v povsem navadnem grškem jogurtu.

Če pa vam kurkuma ali pa ingver v prahu ne ustrezata, sta na voljo tudi v kapsulah. Te lahko kupite v specializiranih prodajalnah s prehranskimi dodatki, kjer vam bo strokovno osebje posebej svetovalo, kako je izdelek najbolje uživati.

Pazite na pravi odmerek kurkume in drugih podobnih izdelkov

Čeprav je kurkuma izjemno zdravilna in še zdaleč ne pomaga samo pri vnetjih, pa morate paziti, da je ne zaužijete preveč. Omenili smo, da je najbolje, če v kozarec vode daste nekje do 1 čajne žličke kurkume. To lahko naredite zjutraj in zvečer.

Tudi kurkuma v obliki kapsule oziroma prehranskega dodatka se mora uživati v primerni količini. Ta je zapisana na embalaži oziroma v navodilih, ki so vedno priložena.

19 oktobra, 2021

Zelo sem zadovoljna z rezultatom, ki ja ima mezoterapija na mojem obrazu

Za mano je prva mezoterapija oziroma prvih pet posegov. Igle, s katerimi so mi vbrizgali sestavine, so bile le na začetku moteče, nato sem se pa navadila. Prvi rezultati so že vidni in mislim, da sem se popolnoma prav odločila, da najprej preizkusim, da kožo pomladi na tak način. Potem pa vidim, kaj bom v prihodnosti. Najraje bi videla, da bi bil rezultat, ki ga bo naredila mezoterapija dovolj primeren in ne bi potrebovala nobenih dodatnih posegov, ko bom starejša. 

Včeraj sem bila tudi zunaj s prijateljicami in po nekem času me je prva vprašala, kako da sem videti tako sveže, in če se, kaj takega naredila. Seveda sem z navdušenjem povedala, da je za to odgovorna mezoterapija, ki sem si jo naredila pred kratkim, in da sem res vrhunsko zadovoljna. Seveda se je potem pogovor o tem razvil v vse možne smeri, ker so vse želele čim več odgovorov o tem, kaj je to, kaj naredi, kako se izvede, ali boli in vse ostalo. Po tem pogovoru sem se počutila pravi strokovnjak, saj še sama nisem vedla, da mi je mezoterapija, kar naenkrat toliko poznana.

Upam, le da čez šest mesecev ne bom pozabila, da me mezoterapija ponovno pričakuje. Čeprav po drugi strani me pa zanima, ali bi se moj obraz vrnil v prvotno stanje, če tega ne bi obnovila. In seveda upam, da se ne v slabše stanje. Ampak ne vem. Če bi šla v to preizkušnjo, kljub temu da sem zelo finančna po naravi in rada raziskujem takšne stvari. Vseeno je to obraz in tukaj ne bi rada česa zafrknila. Če sem se že podala v takšne posege potem je bolje, da delam s tem, tako kot je treba. Sem res zelo zadovoljna z rezultatom, ki mi ga je ponudila mezoterapija in ga bom raje skrbno varovala.

31 avgusta, 2021

Zakaj se podjetja odločajo za vključevanje v klicni center

Skupni klicni center za podjetja seveda predstavlja veliko pozitivnih stvari. Danes je praktično nujno imeti vsaj neke oblike telefonsko povezavo z kupci oziroma uporabniki vaših storitev in prav zaradi tega so nastali klicni centri, v katere se lahko združuje tudi več podjetji.

Povezovanje podjetji oziroma včlanitve v skupni klicni center je lahko izjemno pametna odločitev. Spodaj je naštetih nekaj pomembnih pozitivnih lastnosti vključitve v takšen način komuniciranja z javnostjo. 

 

Vključevanje v skupno mrežo ima prednosti

Prva prednost je zagotovo nižja cena, več kot je podjetji nižja je cena za posamezno podjetje. Prav zaradi tega se večina podjetji odloča za to, da se pridružijo skupnemu klicnemu centru.

Druga pomembna lastnost je pomankanje kadra. Posamezno podjetje, bi a vzpostavitev svojega klicnega centra porabilo veliko več denarja kot pa če se preprosto pridruži nekemu ponudniku teh storitev. Ne bi bilo namreč potrebno izobraževati in zapisovati kadra, poleg tega pa ne bi bilo potrebno kupovati opreme.

Tretja pozitivna lastnost je seveda tudi ta, da večji in boj pomembni klicni centri delujejo praktično štiriindvajset ur in sedem dni na teden, kar pomeni, da lahko potrošniki tudi za vaše storitve sprašujejo kadar koli si želijo. To je lahko velik plus.

Četrta stvar, ki lahko pretehta vašo pridružitev večjemu klicnemu centru je seveda tudi ta, da imajo tam vedno najboljšo in najbolj zmogljivo opremo. Takšno, ki je skoraj zagotovo sami ne bi kupovali, če bi ustanavljali, klicni center, ki bi ga vodili vi.

Izkušnje na tem področju so pomembne

Nenazadnje klicni center, ki je voden s strani strokovnjakov na tem področju pa je ta, da imajo več izkušenj. Izkušnje v tem poslu seveda štejejo, saj se ob boljši izkušnji ljudje vračajo nazaj.

To so torej pozitivne stvari za vključitev podjetja v klicni center, ki je voden s strani zunanjih ljudi. Seveda pa obstajajo tudi negativne in zato je pomembno dobro pretehtati odločitev.