Kurkuma naj bo vedno pri vaši roki

Nekaterih začimb se ne rabi zgolj samo za to, da z njimi naredite okusnejšo hrano, temveč da jih koristno uporabimo tudi za kaj drugega. Ob tem nam na misel pride kar nekaj začimb. Ena med njimi je tudi kurkuma, ki jo ima večina med nas na kuhinjski polici. Znana je po svojem posebnem barvnem odtenku, zato se je ne da zgrešiti. V prvi vrsti jo seveda uporabljamo pri začinjanju najrazličnejših jedi. Ne nazadnje jo lahko nekaj vsujemo tudi v juho, tik preden jo postrežemo na mizi.

A kurkuma še zdaleč ni uporabna samo za začinjanje oziroma za izboljševanje okusa hrane. Številni med vami veste, da jo lahko uživate tudi tedaj, kadar je na vidiku kakšno vnetje. Če zjutraj čajno žličko kurkume vmešate v mlačno vodo ter popijete, je to lahko odlično zdravilo proti vnetju.

Kombinacija kurkume z ingverjem

Nekateri pa veste, da je kurkuma še toliko bolj učinkovita, če jo mešate z ingverjem. Tudi to začimbo se vedno splača imeti pri roki. Skupaj ju lahko umešate ne samo v tekočine, temveč tudi v gostejše oblike hrane. Odlično se kurkuma in ingver na primer obneseta v povsem navadnem grškem jogurtu.

Če pa vam kurkuma ali pa ingver v prahu ne ustrezata, sta na voljo tudi v kapsulah. Te lahko kupite v specializiranih prodajalnah s prehranskimi dodatki, kjer vam bo strokovno osebje posebej svetovalo, kako je izdelek najbolje uživati.

Pazite na pravi odmerek kurkume in drugih podobnih izdelkov

Čeprav je kurkuma izjemno zdravilna in še zdaleč ne pomaga samo pri vnetjih, pa morate paziti, da je ne zaužijete preveč. Omenili smo, da je najbolje, če v kozarec vode daste nekje do 1 čajne žličke kurkume. To lahko naredite zjutraj in zvečer.

Tudi kurkuma v obliki kapsule oziroma prehranskega dodatka se mora uživati v primerni količini. Ta je zapisana na embalaži oziroma v navodilih, ki so vedno priložena.